Go to Home
Home Kleine Klusjes

Zelf een kubeldakje maken.

Ik ben de uitdaging aangegaan om maar zelf een kubeldak te gaan naaien. Ik wou weer een groen kubeldakje hebben maar die zijn nogal zeldzaam en als je er een vind in goede staat erg duur. En vaak begeeft het katoenen stiksel het dan al na een paar jaar omdat het dak toch al oud is.

Als ik wist waar ik aan begon, had ik het misschien wel nooit gedaan, maar nu het af is ziet het er toch wel erg goed uit.

Van sommige delen ben ik vergeten foto's te maken. Zo heb ik, net als origineel, in de achterste rand ook een verstevegingsstrip gezet. Ik heb deze van aluminium gemaakt ipv staal. Zo roest het tenminste niet en er zijn een stuk makkelijker de vierkante gaten in te maken voor de VW-ogen (ook wel VW-kousen of VDA-ogen genoemd).

De "klinknagels" waarmee het dakje op de voorbalk vast zit, en de haken en bandjes aan het dakje, heten holnieten. Te koop bij bv zeilmaker of hakkenbar. Om het kopje mooi bol te houden bij het inslaan heb ik zelf een aantal slagpennen gemaakt met holle vorm.
De gaten in het canvas voor de holnieten knip of sla ik er niet uit met een slagpen maar maak ik met een scherpe priem. Zo blijven de vezels heel en scheurt of rafelt het gat niet uit.
Voor de VW-ogen heb ik zelf een stempel gemaakt om ze dicht te kunnen slaan. Werkt erg goed.

Canvas krimpt nog aardig in het begin. Doordat er erg veel tijd (3 jaar) zat tussen het dakje maken, en het afwerken en monteren paste het nog maar net. Door al het werken eraan en op de plank liggen krimp het canvas kennelijk al. Volgens de zeilmaker krimt het 10 to 15%
Ook blijk het canvas erg gevoelig te zijn voor weersinvloeden. Het ene moment hangt het redelijk los, om vervolgens weer strak als een trommel te staan.


Een oud dakje gedemonteerd om als mal te dienen. Helaas blijken links en echts verschillend en de maten varieren ook met het dak wat nu op mijn kubel zit.

Een zijkant klaar om te knippen. Heb verschillende maten gemiddelt, of aangepast naar mijn huidige dak.

Geen uitleg nodig lijkt mij.

Vna de uitgeknipte delen een mal gemaakt. Zo weet ik precies hoe ik het gemaakt heb mocht het dak niet passen en ik later een aanpassing wil/moet maken.

Om de zijkant moet een randje komen. Om 4 meter op het handje te vouwen had ik geen zin in dus maar een tooltje gemaakt uit blik.

Het flapje boven de deurtjes.

Detail flapje boven de deurtjes.

Het uitgetekende middenstuk.

Ook weer even een mal gemaakt.

Het achterruitje. Vastgeplakt met dubbelzijdig tape. Zo verschuift het niet tijdens het naaien en het geeft een betere waterdichte naad.

En zo als de stof is weggeknipt.

Sierrandje rondom het raam naaien. Moet er natuurlijk wel een beetje netjes uitzien he.

Even passen over het huidige dakje heen.

Voorkant is te smal, of het komt door het oude dak wat er onder zit.

Volgende poging. Huidige dakje achter losgemaakt en naar voren geklapt. Het nieuwe dakje past nu wel netjes/strak over de voorbalk.

Onderkant iets te kort. Maar dat wordt opgelost door de verstevigingsrand die er toch al op moest.Al zeg ik het zelf, voor mijn eerste knutsel werk ziet het er best netjes uit.

Tijdens monteren dak bleek de voorste balk rot. Dus een nieuwe gekocht. Deze is het zelfde als van de VW Iltis.


Nieuwe voorbalk vastgelast. Middelste gat later volvgelast. Eerst even passen.

Van meerdere frames 1 goede nieuwe gemaakt. Hiervoor wel de geklonken verbindingen losgeslepen en later met boutje vastgezet.

Dakje zit op frame. Rest hangt omhoog over een touw zodat ik makkelijk bij beide kanten kan.

Eerst even tijdelijk met puntig geslepen boutjes vastgezet. Indien nodig nog te corrigeren. Ook heb ik een extra strook canvas tussen strip en dakje gedaan tegen slijtage van het dakje.

Ik heb hier voor een RVS strip gekozen. Deze roest tenminste niet. De punt is omgezet om het dakje daar ook nog vast te kunnen zetten. Is ook origineel zo.

De holnieten aan de binnenzijde voorbalk.


De nieuwe haakjes bevestigd.


De zelf gemaakte stempels met holnieten en VW-oog.

Hier zit het dakje er al een tijdje op en is mooi strak getrokken.